Gladheidsbestrijding in de gemeente Deurne

Naar aanleiding van opmerkingen tijdens de jaarvergadering door Piet Kusters en Mart Wijnands, zijn we op de site van de gemeente Deurne gaan kijken, hoe dat in Deurne het strooibeleid is.

Als wegbeheerder heeft Gemeente Deurne de zorg voor een goede toestand van de wegen. De wegbeheerder kent ook zijn verantwoordelijkheid in perioden van gladheid. Met behulp van vijf strooiwagens zorgt de Gemeente Deurne ervoor dat de belangrijkste wegen en fietspaden in Deurne gestrooid worden.

Strooiroutes

Er wordt gestrooid op hoofdontsluitingswegen, belangrijke fietspaden en bushoofdroutes. Onderaan dit artikel staat een lijst, een lijst van de wegen waar gestrooid wordt en een lijst van de fietspaden/routes. Wanneer op deze lijsten een straat niet voorkomt, wordt hier dus in principe niet gestrooid.

Soms is de situatie echter dusdanig dat meer strooien gewenst is. Het gaat dan om wijkontsluitingswegen, structuurwegen buitengebied, fietspaden, ontsluiting bejaardenwoningen. De “basis” strooiroute wordt dan uitgebreid met deze wegen.

De gladheidsbestrijding vindt plaats op het vastgestelde calamiteitenprogramma zijnde, (bus)hoofdroutes, fietspaden, en verzamelwegen.

Omdat het strooien niet bevorderlijk is voor het milieu, probeert de gemeente een goede balans te vinden tussen de bescherming van het milieu en de veiligheid van de mens. Daarbij beschikt de gemeente over een beperkte hoeveelheid strooimiddelen per seizoen.

Strooiroutes

Wegen (alfabetisch)

A    Amstel.

B    Bakelseweg, Beatrixstraat, Beethovenlaan, Berkenstraat, Berkvensstraat Mgr., Beukenstraat (van St. Jozefstraat- Vloeieindseweg), Bilderstraat G., Biezendreef, Binderendreef, Blasiusstraat, Brouwhuisweg, Bruggenseweg.

C    Coolenlaan A..

D    Derpsestraat (gedeeltelijk),Dintel, Doesburgstraat Th. van, Doorneweg Dr. H. van (van Liesselseweg-Energiestraat), Dorpsstraat, Dunantweg H..

E    Edisonstraat (van Pastoriestraat-Galileistraat), Eekstraat, Einsteinstraat (van Pastoriestraat-Galileistraat), Emmalaan, Energiestraat, Europastraat.

F    Fabriekstraat, Fitissingel.

G    Galileistraat, Geldersestraat (van Heldenseweg-Koolweg),  Grashoekseweg, Griendtsveenseweg.

H    Haageind, Hagelkruisweg, Haspelweg (van Schutsboom-Past. Jacobsstraat)., Hazeldonkseweg, Heitrak, Heldenseweg, Helenastraat, Helenaveenseweg (gestrooid door gemeente Horst aan de Maas), Helmondseweg, Heuvel, Heuvelstraat, Hofke het (van Oude Molen-Rondje parkeerterrein), Hogeweg, Hoofdstraat, Houtenhoekweg.

I    Industrieweg, Irenestraat (van Beatrixstraat-Magrietstraat).

J    Jacobsstraat Past. (van Haspelweg-St. Willibrorduspl.), Jozefstraat St. (van Vlierdenseweg-Th. van Doesburgstraat).

K    Kanaalstraat, Kerkstraat, Keulsebaan, Klingerveld, Koeweideweg (van Kanaalstraat-Kromme Heitraktsedijk), Koolweg (van Sevenumseweg-Geldersestraat), Korhoender (van Patrijs-sporthal De Kubus), Kruisstraat, Kulertseweg.

L    Lage kerk, Lagebrugweg, Langstraat (van Vliersingel-Haageind), Leembaan, Leenselweg, Liesselseweg, Lighthartstraat, Loon.

M    Maassingel, Magrietstraat (van Blasiusstraat-Irenestraat), Markt, Meent de, Milhezerweg, Molenhof, Molenhuisweg, Molenlaan, Molenstraat, Moorveld, Moostenstraat (van Dorpsstraat-Dorpsstraat ventweg), Mesdagstraat (van Liesselseweg-Leembaan).

N    Nachtegaalweg, Neerkantseweg, Nieuwstraat (van Hoofdstraat-Moorveld).

O    Oude Liesselseweg, Oude Molen (van Hoofdstraat-Het Hofke), Oude peelstraat, Oude Torenweg.

P    Paardekopweg, Parallelweg (van Beatrixstraat-Zeilbergsestraat), Pastoriestraat, Patrijs (van Fitissingel-Korhoender), Peellandsingel.

R    Randweg, Reddingiusstraat A., Romboutsstraat.

S    Schansweg, Schelde, Schommerveld (van Houtenhoekweg-Zandbosweg), Schooteind, Schooteindseweg (van Pastoriestraat-Schooteind), Schutsboom, Sevenumseweg, Snoertsebaan, Soemeersingel, Spaarne (van Zaan-Maassingel school), Spoorlaan, Stadhoudersweg, Stationsplein, Stationsstraat, Strausslaan, Suezlaan (van Hemelrijkseweg-Klingerveld), Swinkelslaan.

T    Tooropstraat J., Torteltuin, Tramstraat, Trimpertstraat.

V    Veenmossingel, Veldstraat, Vincentiusstraat St.,Vendelier (van Jacobsstraat Past.-Schutsboom), Visser, Vlierdensedreef, Vlierdenseweg, Vliersingel, Vloeieindseweg, Voltstraat.

W    Walsbergseweg, Willibrorduspl. St., Willige Laagt, Wittedijk.

Z    Zaan, Zand Het (van Zandstraat-T-splitsing De Hutten), Zandbosweg (van Beethovenlaan-Swinkelslaan) Zandstraat, Zeilbergsestraat.

Fietsroutes  (alfabetisch)

A    Amstel, Appeldijk.

B    Bakelseweg, Binderendreef, Berkvensstraat Mgr..

C    Clarinetweg.

D    Doesburgstraat Th. van, Doornestraat Dr. H. van (van Energiestraat-Hanenbergweg/ spoorwegovergang Hagelkruisweg), Dorpsstraat, Dunantweg H..

E    Esdoornstraat, Europastraat.

F    Fabriekstraat.

H    Haageind, Heitrak, Helmondseweg, Heuvelstraat, Hogeweg, Hoofdstraat, Houtenhoekweg.

J    Jozefstraat St.

K    Kanaalstraat, Keltenstraat, Keulsebaan, Kloosterstraat, Koeweideweg (van Kanaalstraat-Kromme Heitraksedijk).

L    Lage kerk, Langstraat (Parallelweg Noord en Zuid), Langstraat (van Haageind-Slotgracht), Liesselseweg, Loon.

M    Maassingel, Milhezerweg.

N    Neerkantseweg, Nieuwe Wittedijk.

O    Oranjestraat, Oude Liesselseweg, Oude Peelstraat, Ouwerlingstraat

P    Peelklamp.

R    Rijnstraat van R., Roefslaan Burg..

S    Stationsstraat, Snoertsebaan, Sevenumseweg.          

T    Tramstraat           .

V    Veldweg, Vlierdensedreef, Vloeieindsedreef, Vloeieindseweg, Veldstraat, Vermeerstraat, Vlierdenseweg.

Z    Zeilbergsestraat, Zandbosweg (van Strausslaan tot Helmondsingel).

Bron: www.deurne.nl

Wat kan de burger/inwoner zelf doen?

Dit is al de derde winter op rij, dat er sneeuw ligt. Omdat niet op alle wegen gestrooid wordt, veranderen sommige wegen in ijsbanen. Hierdoor durven vele ouderen en mensen vooral met een mobiliteitsbeperking niet naar buiten te gaan, en zitten ze aan huis gekluisterd. Zeker als je aan een weg woont waar niet gestrooid wordt. Dan zit je daar maar wat binnen te zitten en naar buiten te kijken. Er is dan wel Internet voor de sociale contacten, maar vele ouderen zijn nog altijd niet online.

De verantwoordelijkheid voor het sneeuwvrij maken van de stoep en de inrit, ligt in feite bij de bewoner. Vroeger was het verplicht om dat te doen, maar dit is in Nederland uit de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) geschrapt, mede omdat deze regel moeilijk te handhaven was. Je kunt iemand slecht terugroepen van vakantie om zijn stoep te vegen, of een vrouw van in de negentig dit laten doen. Je kunt een beroep doen op de buren, maar in verschillende steden kent niemand zijn buren of heeft er nauwelijks contact mee.

Hier bij ons in Deurne zie je ook dat er verschillende stoepen niet sneeuwvrij worden gemaakt. En dat zijn dan niet stoepen van openbare gebouwen of omdat er oudere mensen wonen. Nee, ook als er nog mensen van middelbare leeftijd wonen. En dat er mensen moeten werken dat weet iedereen, maar dat er dan helemaal geen tijd is om even de sneeuw van de stoep af te vegen, dat lijkt toch sterk. Er zijn velen die hartstikke bang zijn om te vallen, en als je bang bent om te vallen, dan val je.

sneeuw vegen

 Indien de situatie bij u ter plaatse de spuigaten uitloopt, dan is het verstandig om gewoon met de gemeente Deurne te bellen.