Honden- en kattenallergie

Ondanks een allergie kun je toch een hond of kat als huisdier houden.
Hoe kan dat?

Er zijn namelijk katten- en hondenrassen die geen allergie veroorzaken.
Dat zijn naakthonden en naaktkatten.
Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, is het verstandigst om voor de aanschaf van een naakthond of naaktkat op bezoek te gaan bij een kennel (hondenfokkerij) of cattery ( kattenfokkerij). Na een bezoek daaraan, merk je zelf wel of je een allergische reactie krijgt. Bovendien hebben zij uitgebreide informatie die je nodig hebt voor de verzorging van deze specifieke huisdieren.

Naakthonden zijn honden die zoals je al kunt vermoeden geen haar hebben.
Ze hebben dus ook geen vlooien, mijten of schilfers.
Naakthonden kunnen helemaal geen haar hebben of hebben alleen op bepaalde plaatsen van hun lichaam haar.

De Chinese naakthond heeft haar op zijn kop, staart en voeten ( lijken net witte sokjes ), hij wordt niet echt groot.

In de winter is zijn lijf blauw/grijs en in de zomer zwart.
Dit omdat het pigment veranderd door de zon, hij is een echte zonaanbidder.
Je moet wel oppassen want Chinese naakthonden kunnen verbranden in de zon.
Je moet ze net als mensen insmeren met zonnebrandolie.
Als ze verbrand zijn zie je dat hun huid heel erg rimpelig wordt, ze worden er niet ziek van.
Chinese naakthonden voelen heel warm aan, ze geven als het ware warmte af.

Giel is de Chinese naakthond van de familie Verhees. Zie hieronder hoe hij poseert voor op de foto.
‘s Winters heeft hij een jasje aan, wat je kunt vergelijken met een rompertje wat kleine baby’s ook aanhebben. Giel weet precies hoe zijn jas aanmoet. Pootje voor pootje geeft hij dan aan.

 Giel in de zomer    Giel in zijn winterse outfit 
Giel in de zomer        Giel in zijn winterse outfit

Je hebt ook Amerikaanse naakthonden, die hebben helemaal geen haren.

amerikaanse naakthond

Als er naakthonden zijn, dan zullen er ook wel naaktkatten zijn.
Juist, dat klopt.

Er zijn in Nederland twee soorten naaktkatten; de Sphynx die van oorsprong uit Canada komt en de Peterbald ( letterlijk vertaald betekent die naam de kale uit St. Petersburg). St. Petersburg is na Moskou de tweede stad in Rusland.

 Sphynx      Peterbald
 Sphynx  Peterbald

De verzorging van de vacht komt overeen met die van een naakthond. In de zomer beschermen tegen de zon en in de winter beschermen tegen de kou.
De Sphynx moet regelmatig gewassen worden om de talg van zijn huid te verwijderen, anders krijgt u overal plekken op uw meubilair en kleding, verder heeft hij ook veel last van oorsmeer.
Voor de Peterbald geldt ook dat hij regelmatig gewassen moet worden. Er worden ook Peterbaldkatten met haren geboren maar binnen twee jaar verliezen deze katten hun haren ook.

Wat is nu eigenlijk een honden- of kattenallergie?

zelftest-katten-allergie

Dit is een allergie die niet wordt veroorzaakt door de haren van de kat of hond. De allergie wordt veroorzaakt door eiwitten die afkomstig zijn van de huidschilfers, speeksel en urine.
Mensen die allergisch zijn voor katten of honden hebben vooral last van, tranende ogen, loopneus, niesbuien, benauwdheid en piepende adem.
Dit kan al meteen gebeuren als ze ergens binnenkomen waar katten of honden zijn, maar dat hoeft niet.
Het komt zelfs voor dat het pas na een dag begint.
Of je nu echt allergisch bent voor honden of katten dat wordt door de arts vastgesteld aan de hand van het klachtenpatroon in combinatie met een huidtest en bloedonderzoek.
Deze klachten zullen verdwijnen als de patiënt niet meer in aanraking komt met wat de allergie veroorzaakt. Dat betekent dat het desbetreffende huisdier, dus de hond of kat bij de patiënt weggehaald moet worden.
Maar dat wil dan niet zeggen dat de klachten dan helemaal verdwenen zullen zijn.
De haren van de hond of kat zullen nog op alle plaatsen in huis te vinden zijn en nog steeds allergische reacties oproepen.
Verder moet men de emotionele band tussen mens en dier niet onderschatten.
Voor velen is de hond of kat een zeer dierbare vriend waar men alles tegen kan zeggen en een dierbaar gezelschapsmaatje die er immers altijd is. De hond of kat kan ook de vervanging zijn van het kind dat er wel is of was maar nu niet meer thuis woont.
En zoals Willy Alberti al zong: Niemand laat zijn eigen kind alleen.
Laat staan dat je “het kind” uit huis gaat plaatsen.
Gelukkig zijn er ook andere oplossingen die je eerst kan bekijken voordat er zulk een drastische beslissing genomen moet worden.

Zorg voor gladde vloerbedekking ( parket, linoleum of plavuizen ),
Vooral in de woon- en slaapkamer, het is heel erg gemakkelijk om die met water schoon te houden.
Koop geen stoffen meubels, maar neem leren of kunststof meubilair. Net als de gladde vloerbedekking zijn die gemakkelijk met een vochtige doek schoon te houden.
Stofzuig iedere dag, er schijnen zelfs al stofzuigers te zijn die een ingebouwde allergeenfilter hebben.

Plaatsing van een of meerdere luchtreinigers kan er voor zorgen dat er minder allergenen in de lucht zijn, en dat er een schone en gezonde lucht in huis is.

Houd de dieren in een kooi, bench buitenshuis. Dit staat echter haaks op het idee dat men een huisdier als gezelschapsmaatje heeft aangeschaft. Doe dit wel als het huisdier in de rui is, omdat dan juist veel allergenen ( honden- en kattenharen ) vrijkomen die de allergische reactie veroorzaken.
En verder hoe verleidelijk het ook is laat uw hond of kat nooit op uw bed liggen omdat er altijd wel een haartje achterblijft met alle gevolgen voor u nadien.
Voor huisstofmijtallergie zijn er allergeendichte matrashoezen, kussenslopen en dekbedovertrekken te koop. Die kunt u natuurlijk ook gebruiken als u een honden- of kattenallergie heeft.
Voor deze allergeendichte producten heeft zorgverzekeraar CZ prijsafspraken gemaakt met Allergiezorg. Dit scheelt u 50%. Informeer eens wat het kost en heeft u een andere zorgverzekeraar dan kijk eens in uw polis of op de website van uw zorgverzekeraar.

Is er behandeling mogelijk indien men een honden- of katten allergie heeft?

Behandeling bij de huisarts:

  • Er zijn verschillende medicijnen tegen huisdierenallergie zoals neussprays, oogdruppels, inhalators en tabletten
  • Een injectiekuur. Men krijgt kleine, oplopende concentratie huisdierallergenen toegediend waardoor het lichaam antistoffen zal aanmaken. Op den duur zal het lichaam minder heftig of helemaal niet meer reageren op huisdieren

Hopelijk heeft dit artikel een bijdrage kunnen leveren aan uw keuze om ondanks uw allergie een hond of kat in huis te nemen. Er zijn zoals u hebt kunnen lezen vele dingen mogelijk om dit toch te kunnen realiseren. Wij wensen u in ieder geval veel wijsheid toe om de juiste keuze te maken voor u maar ook voor de hond of kat. Want helaas komt het nog te vaak voor dat er een overhaaste keuze wordt gemaakt en men overgaat tot de aanschaf van een hond of kat omdat ze zo schattig zijn. Vele van deze schattige dieren komen dan uiteindelijk in een asiel terecht.

dierenbescherming          dierenambulance helmond

Met dank aan de familie Verhees voor de informatie over Chinese naakthonden

De redactie