Mensen met beperking in- en buitenshuis

Geachte Leden,

Ik vraag me af wat voor probleem je tegen komt als je gezond bent. Kijk even om je heen in je eigen huis: als je boodschappen gaat doen, naar het theater, bioscoop of wanneer je op reis gaat met het openbaar vervoer, ik dacht dat je geen probleem tegen komt.

Maar als je een beperking hebt en je verplaatst je met een rollator; duwrolstoel; elektrische rolstoel of met een scootmobiel, of als je blind of slechtziend bent wat voor problemen kom je dan tegen?

Als je huis aangepast is zal er geen probleem zijn, maar als je boodschappen gaat doen komen er wel problemen. Want als je in een rolstoel zit kun je niet altijd bij de boodschappen die je nodig hebt, omdat deze bijvoorbeeld op een te hoge stellage staan. Dan heb je hulp nodig van iemand die het artikel voor je pakt. Ook als je naar het theater of de bioscoop wilt kunnen er problemen zijn, want je moet wel melden dat je in een rolstoel of scootmobiel zit.

Als je met het openbaar vervoer wil om naar de stad te gaan om te winkelen moet je een paar dingen regelen voor dat je op reis kunt gaan. Je moet als eerste bellen met Bureau Assistentieverlening Gehandicapten; dit bureau zit in Utrecht (tel. nr. 035-2357822). Daar maak je een afspraak van waar je wilt vertrekken en om hoe laat, en ook wanneer je wilt terug reizen. Daarna koop je je treinkaartje met of zonder datum; dat wil zeggen dat je een kaartje koopt de dag dat je reist (dat is met datum) en de andere mogelijkheid is dat je een kaartje koopt zonder datum. Dit kaartje koop je een paar dagen van te voren en op de dag van je reis ga je naar de stempel automaat om daar het kaartje af te stempelen en dan kun je op reis gaan.

Reisinformatie in aangepaste vorm

Ook met een functiebeperking heeft u gemakkelijk reisinformatie tot uw beschikking:

  • NS folders in gesproken tekst vraagt u aan bij Dedicon (tel. 0486-486486).
  • U kunt NS folders lezen via de website http://www.anderslezen.nl/
  • Heeft u een pc met aanpassing zoals lettervergroting, kunstmatige spraak of een brailleleesregel? Op onze site vindt u alle informatie over treinreizen.
  • Heeft u een auditieve handicap? U kunt reisinformatie opvragen via de teksttelefoon: 0900-5559292 (€ 0,70 p.m.).

Uw treinreis

  • U meldt zich minimaal een kwartier voor vertrek op het afgesproken ontmoetingspunt.
  • Meestal treft u de reisassistentie bij de NS-Servicebalie.
  • Onze reisassistentie brengt u naar het juiste perron en helpt u in de trein.
  • Aan het einde van de rit helpt een reisassistent u weer uit de trein en brengt u naar de uitgang van het station.
  • Als u vragen heeft, kunt u ook bij de reisassistentie terecht.
  • Doen zich onverhoopt problemen voor tijdens de reis, dan belt u: 030-235 78 23 (24 uur per dag).

Maar er is nog wel een probleem: heb je een beperking en maak je gebruik van een duwrolstoel; elektrische rolstoel of een scootmobiel dan kun je in Deurne niet in de trein stappen, want het NS Station Deurne heeft geen verrijdbare brug. Dus moet je met de Taxi Plus naar Helmond om daar in de trein te stappen; maar je moet wel 15 minuten op het station Helmond voor vertrek aanwezig zijn. Het is in Helmond niet nodig om je aan te melden want er komt een taxi chauffeur van Connextion en deze helpt je in de trein.

Ben je blind of slecht ziende dan kun je wel op het station Deurne vertrekken maar je hebt wel een ander probleem en dat is hoe kom ik aan een treinkaartje? Omdat je zelf niet goed kan zien of blind bent, ben je altijd afhankelijk van je partner, vriend of familielid. Deze moet dan voor je een kaartje kopen. want als je voor de kaartjesautomaat staat spreekt deze niet tegen je om je te vertellen wat je moet doen. Het is wel jammer dat er nog geen automaat is die tegen je spreekt. Dan moet je een kaartje kopen op het postkantoor (BRUNA) maar met de vraag met of zonder datum afhankelijk wanneer je wilt reizen.

Ik weet zelf hoe moeilijk het is want ik reis diverse keren per week naar Eindhoven. zelf rijd ik met mijn scootmobiel van Deurne naar Helmond door weer en wind; het kost me 50 minuten om in Helmond te komen en daarna 10 minuten om met de trein in Eindhoven te komen.

Dus mensen heb je nog vragen over het reizen met het openbaar vervoer neem gerust contact met mij dan maak ik wel een afspraak om bij u te komen.

Op enkele straten in degemeente Deurne staan er diverse bushalten; op dit moment zijn ze bezig om de stoep op te hoogten zodat je makkelijk in en uit de bus kan komen met je duwrolstoel of met de elektrische rolstoel. Wanneer dit karwei klaar is zal ik bij de volgende Vuist dit vertellen.

Met de vriendelijk groet,

Voorzitter van de werkgroep Denktank
Roger Derkx

 

Tel. 06-28177797
email-roger