Op bezoek in het kasteel van Sinterklaas

datum: 4-12-2010

bij Sint in zijn werkkamerOp bezoek in het kasteel van Sinterklaas te Helmond.

Via een speciale uitnodiging via hun school mochten mijn dochters, Yvonne en Lisette Bronstein op zaterdag 4 december op bezoek komen bij Sinterklaas in zijn kasteel te Helmond samen met nog veel meer kinderen met een beperking of chronische ziekte.
Eventuele broertjes of zusjes mochten ook meekomen.
De auto konden wij parkeren op het voormalig terrein van Obragas en via een treintje genaamd de Sinterklaas Express werden wij naar de residentie van de Sint gebracht.
Gelukkig geen lange wachttijden en hoewel men duidelijk in de folder vermeld heeft dat het kasteel niet rolstoelvriendelijk is kon men vandaag via een lift toch overal komen.

Allereerst kwamen we bij de slaapvertrekken van de pieten.
Schilderpiet zat er op het bed van de Paardenpiet te schilderen, Slaappiet die sliep natuurlijk en Verliefdpiet had een hartjeskussen op zijn bed liggen.

Na de bel konden we doorlopen naar de bakkerij.
De 3 pieten die eigenlijk pepernoten moesten bakken lagen er alle drie te slapen, maar dat werd wel anders toen Sinterklaas opbelde met de vraag of ze al bijna klaar waren.Gelukkig waren wij allemaal ook hele goede bakkers en konden wij meehelpen met het draaien van de pepernoten. Dat kwam  wel heel erg precies, vandaar natuurlijk de uitdrukking Pietje Precies. Iedereen moest op het einde van het liedje met zijn kontje draaien en met 2 vingers een kus op de pepernoot geven, daarna konden ze pas de oven in.
De Pietenschool was de volgende kamer, na jaren weer terug in de schoolbanken. Muziekles, hinkelles en rekenen, tja je wordt immers niet zo maar een zwarte piet. Spontaan ontpopte zich bij ons ook een zwarte piet in spe. Onze jongste dochter, haar naam is nu al bekend als zij zich daar aanmeld, zij wordt dan de Wijsneuspiet.
De volgende kamer was de inpakkamer maar daar stond ook een schoorsteen om te oefenen hoe je naar beneden moest komen. De piet die dat aan het leren was, die moet nog wel veel oefenen anders mag  die vanavond zeker niet het dak op. Iedere keer kwam die het eerste met zijn hoofd naar beneden en met dan ook nog cadeautjes in je handen, nee dat gaat niet. Op het laatst had hij het door en kwam die eerst met zijn benen naar beneden. Misschien dat hij dan toch nog mee mag van Sinterklaas. De rest van de pieten waren cadeautjes in aan het pakken en aan het oefenen hoe ze in de schoorsteen gemikt moesten worden. Dat lukte al vrij aardig.

De laatste kamer waar we naar toe gingen was wel de belangrijkste.
Dat zagen wij wel, het was de werkkamer van Sinterklaas.
Sinterklaas was er nog niet maar die kwam al snel daarna uit zijn slaapkamer om te kijken wie er op bezoek waren. De kinderen mochten daarna nog naar zijn bed komen kijken en de kast met allemaal mooie kleren en mijters. De tandenborstel van de Sint had speciale aandacht van iedereen, hij was namelijk van goud. De kinderen mochten hem vasthouden en ze verkeken zich op het dure exemplaar.

Ons bezoek was daarmee ook afgelopen, alleen stond buiten natuurlijk nog die trouwe viervoeter van de Sint. Daar kun je dan niet aan voorbij om Americo even te begroeten, toen weer vlug met het treintje naar de auto toe want het was toch wel heel erg koud.

Afsluitend kan ik alleen maar concluderen dat dit heel erg goed opgezet is. Onze kinderen die inmiddels het Grote Geheim kennen begonnen spontaan toch te twijfelen of dat het allemaal wel klopte wat wij hun hadden verteld. Dit komt mede doordat de versiering in het kasteel tot in het kleinste detail geregeld is, de schmink en de kleding van de zwarte pieten en de Sint heel erg goed was. Ons bezoek aan het kasteel  van Sinterklaas was zeer zeker de moeite waard en dat voor een entreeprijs van 3 euro per persoon.
Marian Bronstein namens mijn dochters.